Konečně jsem se dostala k tomu uvařit si tady v Česku svůj oblíbený dánský koláč. Nedopadl sice tak excelentně jako z rukou Dánů, ale chuť byla zachována.
Recept mám z jedné anglické stránky, takže pokud dáváte přednost angličtině, před mým výkladem tohoto receptu tak pokračujte sem.
Pokud vám bude stačit mé podání ... tak se do toho pustíme ne?
!psáno pro začátečníky ... no teda snad!
Ingredience:
a) korpus (= myslím těsto ne ozvučnou skříň nástroje nebo soupis památek zahrnující pouze určitý materiál)
Recept mám z jedné anglické stránky, takže pokud dáváte přednost angličtině, před mým výkladem tohoto receptu tak pokračujte sem.
Pokud vám bude stačit mé podání ... tak se do toho pustíme ne?
!psáno pro začátečníky ... no teda snad!
Ingredience:
a) korpus (= myslím těsto ne ozvučnou skříň nástroje nebo soupis památek zahrnující pouze určitý materiál)
- 250g hladké mouky (dá se použít i polohrubá ale pak to není tak krásně křehkovláčné)
- 250g cukru (Já použila krystal, předpokládám, že moučka to taky nezkazí. Je to dost sladké takže cukru můžete klidně ubrat)
- 50g másla (celkem je třeba 175g)
- 3 vejce
(sem v pokušení dodat "štastná" ale bio být nemusíměli by být pokojové teploty, ne rovnou z ledničky, bude se z nich dělat pěna a ta je hezčí z "pokojovoteplotních" vajec) - 2 dl mléka (v aj tvrdí, že je to zhruba 4/5 hrnku, můj oblíbený hrnek tomu neodpovídal)
- PDP (pečící - jáký jiny?- prášek do pečiva)
- 1 lžička vanilkového cukru
- 125g másla
- 1/2 dl mléka
- 200g hnědého (třtinového) cukru (toho tmavého, berte prostě co nejtmavší)
- 125g strouhaného kokosu (psaly kokosových vloček O.o)
Postup
Je třeba si uvědomit, že není na škodu mít dvě mísy. Nicméně dá se vystačit si i jen s mísou a miskou.
Dále doporučuji si přečíst pozorně celý recept
a poslední rada před začátkem: Nestrkejte koláč (korpus) do nepředehřáté trouby (je třeba, aby kontrolka - předehřáto/nepředehřáto nesvítila - 200°C, horkovzduch )
a poslední rada před začátkem: Nestrkejte koláč (korpus) do nepředehřáté trouby (je třeba, aby kontrolka - předehřáto/nepředehřáto nesvítila - 200°C, horkovzduch )
Nuže...
v míse (pokud máte menší a větší je to ta větší) rozmícháme vejce (3) s cukrem (250g). To znamená šlehat a šlehat dokud to nebude cosi jako bílá pěna ne jako ze začátku, když je to žluté věřte mi poznáte to. Nebo to svěřte robotovi (= kuchyňskému mixéru) podívejte se na 5 minut hokeje (ano, vím pravděpodobně se to protáhne na 10) a pak ho vypněte.
Roztopte máslo (50g) (pozor pokud to děláte na sporáku může stříkat - ven si zástěru) a ušlehejte ho s mlékem (2dl). Tzn. slít to dohromady a metličkou šlehat až to bude hustší. Vždy je tu mixér pokud si nevěříte. Přidáme k vaječné "pěně".v míse (pokud máte menší a větší je to ta větší) rozmícháme vejce (3) s cukrem (250g). To znamená šlehat a šlehat dokud to nebude cosi jako bílá pěna ne jako ze začátku, když je to žluté věřte mi poznáte to. Nebo to svěřte robotovi (= kuchyňskému mixéru) podívejte se na 5 minut hokeje (ano, vím pravděpodobně se to protáhne na 10) a pak ho vypněte.
V misce smícháme vše suché mouku (250g), PDP, vanilkový cukr (jedna lžička). A přidáme to do pěny. Pak už se to jen ušlehá v těsto.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 23 minut na horko vzduch (to co vypadá jako symbol radioaktivity je horko vzduch). Doporučuji dortovou formu nejlépe se to z ní vytahuje, ale myslete na to, že na teflon (pokud je ta forma pokrytá čímsi černým, co se podobá spodní straně lyží, je z teflonu) nemůžete nožem a pod. !!! Doporučuji na závěr pečení provést test špejlí (pokud se na ní něco nalepí přidejte pár minut a test opakujte)
Krusta = poleva
Ve středním hrnci rozpustíme máslo (125g). Nemusí být velký jen by neměl být malý nejlepší by bylo kdyby byl středně velký. Přidáme hnědý cukr (200g) a mléko (1/2 dl). Necháme asi minutu vařit. Mělo by to být pořádně hnědé tady se mi to trošku zvrtlo... né vážně to nebylo tak zlé jen to dost nezhnědlo (při prvním pokusu jsem totiž neměla ten správně hnědý cukr) :D. Přidáme kokos (125g) a mícháme tak dlouho dokud nezapípá trouba asi 2-3 minutky (to za předpokladu, že jak strčíte korpus do trouby trochu poklidíte kuchyň a začnete s krustou). Prostě, aby se to dost propojilo. Pak snížíme teplotu, ale doporučuji to nechat mírně rozehřáté, pak se to lépe lije na ten dort.
Po nalití na dort polevu zafixujeme 5 minutovým pečením v troubě při 200°C a grilu. Doporučuji dát nahoru a pravidelně kontrolovat. Nebo můžete použít flambovací pistoli to ovšem, kupodivu, náš kuchyňský arsenál neobsahuje :D
to je ta flambovací pistole - používá se na dodělávání krust na dortech
![]() |
Fotorecept zde není tak ukecaný :D |
Milujeme drømmekagen . Chybi nám.Tak for opskriften.
OdpovědětVymazat