Přeskočit na hlavní obsah

DANISH DREAM CAKE (DRØMMEKAGE) - koláč dánský sen

Konečně jsem se dostala k tomu uvařit si tady v Česku svůj oblíbený dánský koláč. Nedopadl sice tak excelentně jako z rukou Dánů, ale chuť byla zachována.

Recept mám z jedné anglické stránky, takže pokud dáváte přednost angličtině, před mým výkladem tohoto receptu tak pokračujte sem.


Pokud vám bude stačit mé podání ... tak se do toho pustíme ne?

!psáno pro začátečníky ...  no teda snad!

Ingredience:
a) korpus (= myslím těsto ne ozvučnou skříň nástroje nebo soupis památek zahrnující pouze určitý materiál)

  • 250g hladké mouky (dá se použít i polohrubá ale pak to není tak krásně křehkovláčné)
  • 250g cukru (Já použila krystal, předpokládám, že moučka to taky nezkazí. Je to dost sladké takže cukru můžete klidně ubrat)
  • 50g másla (celkem je třeba 175g)
  • 3 vejce (sem v pokušení dodat "štastná" ale bio být nemusí měli by být pokojové teploty, ne rovnou z ledničky, bude se z nich dělat pěna a ta je hezčí z "pokojovoteplotních" vajec)
  • 2 dl mléka (v aj tvrdí, že je to zhruba 4/5 hrnku, můj oblíbený hrnek tomu neodpovídal)
  • PDP (pečící - jáký jiny?- prášek do pečiva)
  • 1 lžička vanilkového cukru 
b) krusta (teď ti neprozradím co to je, ale dále jsem to vysvětlila)
  • 125g másla
  • 1/2 dl mléka
  • 200g hnědého (třtinového) cukru (toho tmavého, berte prostě co nejtmavší)
  • 125g strouhaného kokosu (psaly kokosových vloček O.o)
Postup
Je třeba si uvědomit, že není na škodu mít dvě mísy. Nicméně dá se vystačit si i jen s mísou a miskou.
Dále doporučuji si přečíst pozorně celý recept 
a poslední rada před začátkem: Nestrkejte koláč (korpus) do nepředehřáté trouby (je třeba, aby kontrolka - předehřáto/nepředehřáto nesvítila - 200°C, horkovzduch )

Nuže...
v míse (pokud máte menší a větší je to ta větší) rozmícháme vejce (3) s cukrem (250g). To znamená šlehat a šlehat dokud to nebude cosi jako bílá pěna ne jako ze začátku, když je to žluté věřte mi poznáte to. Nebo to svěřte robotovi (= kuchyňskému mixéru) podívejte se na 5 minut hokeje (ano, vím pravděpodobně se to protáhne na 10) a pak ho vypněte.
Roztopte máslo (50g) (pozor pokud to děláte na sporáku může stříkat - ven si zástěru) a ušlehejte ho s mlékem (2dl). Tzn. slít to dohromady a metličkou šlehat až to bude hustší. Vždy je tu mixér pokud si nevěříte. Přidáme k vaječné "pěně".

V misce smícháme vše suché mouku (250g), PDP, vanilkový cukr (jedna lžička). A přidáme to do pěny. Pak už se to jen ušlehá v těsto. 

Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 23 minut na horko vzduch (to co vypadá jako symbol radioaktivity je horko vzduch). Doporučuji dortovou formu nejlépe se to z ní vytahuje, ale myslete na to, že na teflon (pokud je ta forma pokrytá čímsi černým, co se podobá spodní straně lyží, je z teflonu) nemůžete nožem a pod. !!! Doporučuji na závěr pečení provést test špejlí (pokud se na ní něco nalepí přidejte pár minut a test opakujte)

Krusta = poleva
Ve středním hrnci rozpustíme máslo (125g). Nemusí být velký jen by neměl být malý nejlepší by bylo kdyby byl středně velký. Přidáme hnědý cukr (200g) a mléko (1/2 dl). Necháme asi minutu vařit. Mělo by to být pořádně hnědé tady se mi to trošku zvrtlo... né vážně to nebylo tak zlé jen to dost nezhnědlo (při prvním pokusu jsem totiž neměla ten správně hnědý cukr) :D. Přidáme kokos (125g) a mícháme tak dlouho dokud nezapípá trouba asi 2-3 minutky (to za předpokladu, že jak strčíte korpus do trouby trochu poklidíte kuchyň a začnete s krustou). Prostě, aby se to dost propojilo. Pak snížíme teplotu, ale doporučuji to nechat mírně rozehřáté, pak se to lépe lije na ten dort.

Po nalití na dort polevu zafixujeme 5 minutovým pečením v troubě při 200°C a grilu. Doporučuji dát nahoru a pravidelně kontrolovat. Nebo můžete použít flambovací pistoli to ovšem, kupodivu, náš kuchyňský arsenál neobsahuje :D


to je ta flambovací pistole - používá se na dodělávání krust na dortech
Fotorecept zde není tak ukecaný :D



Komentáře

Okomentovat

Děkuji ze komentář :D Tadam.120

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak napsat pár slov o sobě na absolventský koncert

Uvedení do děje  Písemná maturita je za mnou a přijímačky těsně přede mnou. Člověk má pocit, že si sám pro sebe udělal klec, aby v blízké budoucnosti mohl pocítit svobodu plnými doušky. Je to čas kdy je třeba najít sílu vůle a do té klece se zamknout a studovat. V takové situaci očekáváte, že nejtěžší bude zapamatovat si poučky z kartografie, kontext ke Jménu růže a vypnout wifi. Jenže ejhle, on vás někdo právě teď požádá abyste sepsali pár řádek o sobě na absolventský koncert. A právě to je najednou nejtěžší. Kolize Budu - li pokračovat otázkou "Proč?" rozvinu tu menší úvahu, která by mohla skončit hlubokou existenciální krizí, což rozhodně nechci. Přejdu tedy k otázce "Jak?"

Zamość

Ranní poplach pro nás zřejmě nebyl dostatečným adrenalinem, protože jsme vyrazili pozdě na tramvaj. Angela měla jít s námi. Ještě se ráno ptala v kolik musíme vyjít. V devět ji nikde nebylo a mi musely vyrazit, neboť poslední možná tramvaj odjížděla 9:06 z 5 minut vzdálené zastávky. Na zastávku jsme doběhli jako dvě laňky a měli ještě dvě minuty na vydýchání. Po třech minutách tramvaj stále nikde. Appka na hledání spojů mi veselé hlásila odjel. Na zastávce byl jeden můj spolužák tak jsem se ho zeptala jestli už odjela. Ne. Nakonec jsme nastoupili to pět minut zpožděné tramvaje. Nedělalo mi to vrásky až do chvíle kdy jsem si uvědomila, že na muzyczne přestupujeme. Na zastávce přestupu jsme byli minutu po plánovaném odjezdu. Na zastávce nikdo nebyl začala jsem propadat panice. Naštěstí tahle tramvaj měla taky zpoždění. Na nádraží jsme byli v čas. Ve vlaku jsme se potkali s Hande ta bydlí n a jiných kolejích a tak jela zvlášť. Spletla si ale nádraží a tak musela dojet taxíkem z autobus...